veggie / povrće / kasvis

Mediterranean stuffed peppers / Mediteranske punjene paprike / Täytetyt paprikat Välimeren tyyliin

Even though we usually spend hours thinking about food, from looking up recipes, reading blogs, gawking at pictures, to finally making dinner, some days we just end up coming home with no groceries and no ideas. For nights like that, when the dinner turns into a mystery fridge and pantry challenge, it’s nice to know that you can still make something that looks fancy and is packed with flavour. Substitute whatever grain you have, just don’t forget to load it with a savoury punch and a fresh sauce to go with it.

DSCN3938

(serves 2 / 2 porcije / 2 annosta)

  • 3 peppers
  • 1 clove garlic
  • 1,5 tbsp olive oil
  • 1 shallot
  • 100 g couscous
  • 1/2 tsp oregano
  • 30 g sun-dried tomatoes
  • 20 g kalamata olives
  • 50 g feta
  • 75 g yogurt
  • juice from 1/2 lime
  • 1/2 bunch basil
  • 4 sprigs thyme

  • 3 paprike
  • 1 režanj češnjaka
  • 1,5 žlica maslinovog ulja
  • 1 mali luk
  • 100 g kuskusa
  • 1/2 žličice origana
  • 30 g sušenih rajčica
  • 20 g kalamata maslina
  • 50 g feta sira
  • 75 g jogurta
  • sok 1/2 limete
  • 1/2 stručka bosiljka
  • 4 stabljike timijana
 

  • 3 paprikaa
  • valkosipulin kynsi
  • 1,5 rkl oliiviöljyä
  • pieni salottisipuli
  • 100 g couscousta
  • 1/2 tl oreganota
  • 30 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 20 g kalamata oliiveita
  • 50 g feta-juustoa
  • 75 g jogurttia
  • 1/2 limen mehu
  • pieni nippu basilikaa
  • 4 vartta timjamia

DSCN3920

  1. Preheat the oven to 200°C.
  2. Prepare the peppers by halving them lengthwise, then remove the seeds and leave the stem. Season with salt, pepper and rub the inside of the pepper with a garlic clove. Sprinkle with olive oil and bake in the oven while you make the filling (about 15 min, until they are becoming soft).
  3. For the filling, first cook the couscous according to the packet instructions. (For ours, we boil 2 dl of water with a pinch of salt, then remove from heat, add couscous and leave covered for about 8 min. Taste and add a bit more of hot water if the couscous soaked up all the water, but isn’t quite cooked yet.)
  4. In the meanwhile, fry the chopped shallot until softened, adding the minced garlic clove for the last minute.
  5. Finely chop or blitz sun-dried tomatoes and olives. Add them to the couscous along with the shallot, garlic, oregano, basil, the rest of the olive oil, salt, pepper, and finally crumbled feta.
  6. Take the peppers out of the oven and pour out the liquid which came out while baking. Fill the pepper halves with the mix and return to the oven until the peppers are completely soft.
  7. While the peppers are baking, make the sauce by adding lime juice and thyme leaves to the yogurt and mixing until smooth.

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Prerežite paprike na pola po dužini tako da ostavite peteljke, te izvadite sjemenke. Posolite, popaprite, natrljajte režnjem češnjaka i pokapajte maslinovim uljem. Ubacite u pećnicu na oko 15 minuta, dok paprike ne omekšaju.
  3. Za punjenje, najprije skuhajte kuskus prema uputama na pakiranju. (Mi zagrijemo 2 dl vode s prstohvatom soli, skinemo s vatre kad zavrije i dodamo kuskus. Ako kuskus nije sasvim kuhan nakon što odstoji poklopljen oko 8 minuta, dodajte još malo vruće vode.)
  4. U međuvremenu, popržite nasjeckani luk i na kraju dodajte sitno nasjeckani češnjak.
  5. Sitno nasjeckajte masline i sušene rajčice, pa ih dodajte kuskusu zajedno s lukom, češnjakom, origanom, bosiljkom, ostatkom maslinovog ulja, soli, paprom i na kraju namrvljenom fetom.
  6. Izvadite paprike iz pećnice i izlijte nakupljenu tekućinu. Napunite ih mješavinom i pecite dok sasvim ne omekšaju.
  7. Za vrijeme dok se paprike peku, napravite umak tako da pomiješate jogurt, sok limete i timijan. Poslužite s vrućim paprikama.

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen
  2. Puolita paprikat pitkittäin ja poista siemenet. Jätä varret. Mausta suolalla, pippurilla ja hiero valkosipulia paprikan sisälle. Ripottele paprikoiden päälle hieman oliiviöljyä ja paista uunissa kunnes pehmeitä, n. 15 min. Valmista samalla täyte.
  3. Keitä couscous. Kiehauta 2 dl vettä, lisää ripaus suolaa, ja poista lämmöltä. Lisää couscous, laita kansi päälle ja haudata 8 min. Jos couscous imee kaiken veden ennen kun se on kypsää lisää hieman vettä.
  4. Pilko salottisipulit ja paista kunnes pehmeitä. Lisää hienonnettu valkosipuli viimeisen minuutin aikana.
  5. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit sekä oliivit ja lisää couscouksen. Lisää myös sipulit, valkosipuli, oregano, basilika, ja murennettu feta. Mausta oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.
  6. Poista paprikat uunista ja kaada pois neste joka syntyi paistamisen aikana. Täytä paprikat couscous täytteellä ja paista uunissa kunnes ne ovat täysin pehmeitä.
  7. Kun paprikat ovat uunissa valmista jogurttikastike. Lisää lime mehu ja timjami lehdet, sekoita hyvin ja maista. Jos kastike on liian kirpeetä voit aina lisää jogurttia.

 

Advertisements

One thought on “Mediterranean stuffed peppers / Mediteranske punjene paprike / Täytetyt paprikat Välimeren tyyliin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s