appetizer / predjelo / alkuruoka

Klipići

klipici-5

Ah, klipići… Those little soft salty snacks made in heaven (and grandma’s kitchen)! Ružmarin’s grandma is the renowned klipići champion and she has always been on call when we needed party snacks. She was a little too far when we were having our house cooling party last night, and since it doesn’t feel like a party without klipići we decided to make our own. These are usually the first things to disappear from the table, but make sure to serve them on the same day (you probably don’t have to worry about leftovers, but 10 seconds in a microwave does wonders).

klipici-1(makes 40 big or 64 smaller klipići / za 40 velikih ili 64 manjih klipića / tekee 40 isoa tai 64 pientä klipići)

  • 7 dl milk
  • 40 g fresh yeast
  • 2 tbsp sugar
  • 1 kg all-purpose flour
    + extra for flouring
  • 2 tsp salt
    + for sprinkling
  • 10 g vanilla sugar
  • 2 dl + 1 tsp oil
  • 1 egg + 2 egg yolks
  • sesame seeds
  • 7 dl mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 kg brašna
    + dodatno za pobrašnjivanje
  • žličice soli
    + za posipanje
  • 10 g vanilin šećera
  • 2 dl + 1 žličica ulja
  • 1 jaja + 2 žumanjka
  • sjemenke sezama
  • 7 dl maitoa
  • 40 g tuorehiivaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 kg jauhoja
    + pieni määrä ripotteluun
  • 2 tl suolaa
    + ripottelulle
  • 10 g vanilinsokeria
  • 2 dl + 1 tl öljyä
  • 1 kananmunaa + 2 keltuaista
  • seesamisiemeniä

klipici-4

  1. Heat a cup of milk until warm, but not hot. Add the sugar and crumble in the yeast. Set aside.
  2. In a big bowl, combine flour, salt and vanilla sugar. Next, add the yeast mixture, then an egg, oil and the rest of the milk, mixing as you add new ingredients.
  3. Knead for a long time to get the moist klipići, until the dough is even, very soft and quite sticky. Don’t worry if it’s so sticky it’s hard to work with.
  4. When the dough is ready, divide it into 5 parts for bigger or 8 parts for smaller klipići. Place them apart from each other on a well floured surface, cover with a kitchen towel and leave to rest in a warm place for at least an hour.
  5. After the resting, place the first part of the dough on a generously floured surface and sprinkle some flour on top. Roll out into a circle (diameter of about 20 cm for small or 30 cm for bigger ones). Cut into 8 slices and roll each one from the outside in. Place on a baking tray with the thin end under the klipić.
  6. Repeat with all the dough, placing the klipići a little apart from each other on the baking tray. Let rise for 20 more minutes. Mix egg yolks with 1 tsp oil and brush over the klipići. Sprinkle with extra salt and sesame seeds.
  7. Bake at 200 degrees until golden, about 15-20 min.

klipici-3

  1. U šalici toplog mlijeka rastopite šećer i namrvite kvasac. Ostavite postrani.
  2. U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol i vanilin šećer. Dodajte najprije mješavinu kvasca, zatim jedno jaje, ulje i ostatak mlijeka, miješajući nakon svakog sastojka.
  3. Mijesite tijesto dok ne postane ravnomjerno, vrlo mekano i malo ljepljivo. Nemojte se brinuti ako je tijesto još uvijek ljepljivo, ali mijesite dugo da ne dobijete suhe klipiće.
  4. Kad je tijesto spremno, podijelite ga na 5 dijelova za veće, ili 8 dijelova za manje klipiće. Ostavite tijesto da se diže pokriveno na pobrašnjenoj podlozi barem 1 sat.
  5. Nakon što se tijesto udvostručilo, stavite prvi dio tijesta na pobrašnjenu podlogu. Lagano posipajte brašnom i razvaljajte u krug veličine oko 30 cm za veće ili 20 cm za manje klipiće. Narežite na 8 kriški i zarolajte svaki dio prema sredini. Stavite na papir za pečenje tako da je završni tanki dio ispod klipića.
  6. Ponovite s ostatkom tijesta i slažite klipiće na papir za pečenje ostavljajući mali razmak. Ostavite da se dižu još 20 minuta. Pomiješajte žumanjke sa žličicom ulja i premažite klipiće. Posipajte solju i sjemenkama sezama.
  7. Pecite na 200 stupnjeva do zlatne boje, 15-20 minuta.

klipici-2

 

  1. Lämmitä lasi maitoa varmistaen ettei se ole liian kuumaa. Lisää sokeri ja paloja tuorehiivaa. Laita sijaan.
  2. Sekoita jauhot, suola ja vaniliinisokeri isossa kulhossa. Seuraavaksi lisää hiiva-maito sekoitus, sitten kananmuna, öljy ja loput maidosta. Sekoita aina kun lisäät uuden aineksen.
  3. Vaivaa taikinaa pitkään että saat parhaat klipićit. Taikinan tulisi olla pehmeätä ja tahmeeta.
  4. Kun taikina on valmista jaa se viiteen palaan (isommat klipićit) tai kahdeksaan palaan (pienemmät klipićit). Ripottele jauhoa laudalle ja pistä taikina nousemaan tunniksi, keittiöliinalla peitetty.
  5. Kun taikina on noussut ota yksi osa, ripottele sen päälle sekä alle jauhoja, ja tee siitä ohuempi käyttäen kaulinta. Halkaisija tulisi olla 20 cm pienemmille klipićeille ja 30 cm isommille. Leikkaa taikinaympyrä kahdeksaan osaan (kuten pitsa, halkaisijaittain) ja sitten kääri jokainen osa ulkoa sisäänpäin. Tämä on näytetty kuvissa. Laita kääreet uunipellille niin että “kapeapuoli” on klipićen alla. 
  6. Toista kunnes olet käyttänyt kaiken taikinan ja laita klipićit uunipellille varmistaen että niiden välissä on tilaa. Aina klipićien nousta 20 min. Sekoita yksi keltuainen ja 1 rkl öljyä ja nopeasti pyyhkäse jokainen klipići. Ripottele päälle hieman suolaa ja seesamisiemeniä.
  7. Paista uunissa, 200 astetta, kunnes kultaisia, 15-20 min.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s