meat / meso / liha

Date night chicken / Piletina za dvoje / Rakkaus kana

This dish has become a favorite of ours since the first time Ruzmarin made it on one of our first dates. There is a wow-factor involved when the deep dish comes out of the oven with prosciutto-wrapped chicken floating in a creamy sauce, yum! And if you make the gnocchi yourself this will make you look like a MasterChef at our own dinner party. Seriously, this isn’t very difficult to make and takes surprisingly little time. Happy first dates!

chicken3

(adapted from Coolinarika)
(serves 2 / 2 porcije /

  • 350 g chicken breast
  • 4 thin slices prosciutto
  • 1 tbsp olive oil
  • ½ medium leek
  • 2 cloves garlic
  • 3 dl cream
  • 50 g blue cheese
  • 4 sprigs fresh thyme
    (or ½ tsp dried)
  • 100 g cherry tomatoes
  • 250 g gnocchi
  • 350 g pilećih prsa
  • 4 tanke kriške pršuta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • ½ poriluka srednje veličine
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 dl vrhnja za kuhanje
  • 50 g gorgonzole
  • 4 grančice svježeg timijana
    (ili ½ žličice suhog)
  • 100 g mini rajčica
  • 250 g njoka
  • 350 g kananrintaa
  • 4 ohutta prosciutto leikelettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • puoli iso purjo
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 dl kermaa
  • 50 g sinihomejuustoa
  • 4 lehvää timjamia
    (tai 1/2 tl kuivattua)
  • 100 g kirsikkatomaatteja
  • 250 g gnocchia

 

chicken2

  1. Preheat the oven to 200°C.
  2. Prepare the chicken: if necessary, cut in thinner fillets and season well with salt and pepper. Wrap each piece in a slice of prosciutto (using thin slices will make them stick well without the need for toothpicks).
  3. Slice the leek lengthwise and slice it up. Mince the garlic, finely chop blue cheese and halve cherry tomatoes.
  4. Fry the chicken in olive oil on high heat, until golden on all sides. Remove from the pan and set aside.
  5. To make the sauce, first sauté leek in the same pan until soft, adding garlic for the last 2 minutes. When the garlic is fragrant, add cream, blue cheese and thyme. Stir well until the cheese melts.
  6. Return the chicken into the pan along with the cherry tomatoes. Cook uncovered in the oven for about 30 minutes, or until chicken is completely cooked.
  7. Right before serving, cook gnocchi in salted boiling water until they come to the surface. Serve the chicken with a side of gnocchi and the sauce.
  1. Ugrijte pećnicu na 200°C.
  2. Pripremite piletinu: ako je potrebno, narežite na tanje komade i dobro posolite i popaprite. Omotajte svaki odrezak kriškom pršuta (ako koristite vrlo tanko narezani pršut, ne trebaju vam čačkalice jer se pršut zalijepi za meso).
  3. Razrežite poriluk po dužini i nasjeckajte. Sitno nasjeckajte češnjak i gorgonzolu, te prepolovite rajčice.
  4. Popecite piletinu na maslinovom ulju na visokoj temperaturi dok ne dobije boju sa svih strana. Izvadite iz tave i ostavite po strani.
  5. Za umak, najprije dinstajte poriluk u istoj tavi dok ne omekša. Dodajte češnjak zadnje 2 minute i kad zamiriše ulijte vrhnje za kuhanje, gorgonzolu i timijan. Dobro promiješajte da se sir rastopi.
  6. Vratite piletinu u tavu zajedno s mini rajčicama. Pecite nepokriveno u pećnici, oko 30 minuta ili dok piletina nije sasvim kuhana.
  7. Netom prije posluživanja, skuhajte njoke u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Poslužite piletinu s prilogom od njoka i umakom.

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Valmistele kana: jos rinnat ovat paksuja niin leikkaa ne puoliksi että niistä tulisi ohuempia. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Kääri jokainen leike yhdellä prosciutto viipaleella. Ohuemmat viipaleet tarttuvat helpoimmin kananlihaan kiinni, mut jos tarvitsee niin voi käyttää hammastikkuja varmistamaan että viipaleet pysyvät paikalla.
  3. Puolita purjo pitkittäin ja leikkaa paloiksi. Hienonna valkosipuli, leikkaa sinihomejuusto ja puolita kirsikkatomaatit.
  4. Paista kana-prosciutto kääreleet nopeasti korkealla lämmöllä kunnes kultaisia kaikilta puolilta. Poista pannulta ja jätä odottamaan.
  5. Kastikkeen valmistukseen paista ensimmäiseksi purjo kunnes pehmeä ja lisää valkosipuli viimeisen kahden minuutin aikana. Kun valkosipuli alkaa tuoksua lisää kerma, sinihomejuusto ja timjami. Sekoita hyvin kunnes juusto sulaa.
  6. Lisää kastikkeeseen kana sekä kirsikkatomaatit. Keitä uunissa ilman kantta n. 30 min kunnes kana on kypsää.
  7. Ennen tarjoilua keitä gnocchit kiehuvassa vedessä kunnes ne kelluvat pinnalla. Tarjoile kana gnocchin ja kastikkeen kanssa.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s